Edit Content

O nama

Kompanija Economy House d.o.o. je porodična firma, osnovana u julu 2021. godine, sa sedištem u Beogradu. Naša delatnost je maloprodaja i veleprodaja second hand tekstila.

Kontakt

Ekološki aspekt second hand kupovine

 • Home
 • -
 • second-hand
 • -
 • Ekološki aspekt second hand kupovine
Ekološki aspekt second hand kupovine

U današnjem svetu, u kojem se sve brže troše resursi planete, second hand radnje su pravo osveženje! Jedan od načina da se napravi ekološki pomak je  second hand kupovina, koja se ističe kao ekološki prihvatljiv izbor

Svest o održivosti i ekološkoj odgovornosti

Jedan od načina da se unapredi ekološka odgovornost jeste promovisanje održivih navika potrošnje. Kupovina novih proizvoda često zahteva veliku potrošnju resursa i energije, dok se second hand kupovinom postojeći proizvodi ponovo koriste, smanjujući tako potrebu za proizvodnjom novih. Ovo je ključni aspekt ekološke održivosti i postaje sve važniji u savremenom društvu.

Tekstilna industrija je ogroman sektor globalne ekonomije, ali isto tako i jedan od najštetnijih po životnu sredinu. Brza moda, kao deo tekstilne industrije, postala je sinonim za jeftine, brze i sezonske modne trendove. Međutim, iza sjajnih izloga i povoljnih cena često se krije tamna strana – značajan ekološki i socijalni uticaj.

Velika potrošnja resursa i otpada

Proizvodnja odeće i tekstila zahteva velike količine prirodnih resursa, uključujući vodu, energiju, pamuk, i hemikalije. Na primer, za proizvodnju jednog pamučnog džempera potrebno je preko 2.700 litara vode, što je dovoljno za piće jednoj osobi tokom 2,5 godine. Ova vrsta neodržive potrošnje resursa doprinosi iscrpljivanju prirodnih izvora.

Brza moda i tekstilna industrija predstavljaju kompleksan izazov, ali zajedničkim naporima možemo smanjiti njihov negativan uticaj na planetu i društvo. Važno je da budemo svesni svojih potrošačkih navika i da podržimo održive alternative.

Second hand kupovina: Održivost kroz ponovnu upotrebu

Second hand kupovina, kupovina polovnih ili skoro novih proizvoda, zasnovana je na principu ponovne upotrebe. Umesto da se kupuje nov proizvod, potrošači biraju proizvode koji su već bili u upotrebi, ali su i dalje u dobrom stanju. Ovaj koncept postaje sve popularniji širom sveta, jer nudi niz prednosti, uključujući:

 1. Smanjenje otpada: Kupovinom polovnih proizvoda, smanjuje se količina otpada koja bi inače završila na deponijama ili bila spaljivana, što ima pozitivan uticaj na životnu sredinu.
 2. Ušteda resursa: Ponovnom upotrebom postojećih proizvoda smanjuje se potreba za ekstrakcijom i preradom prirodnih resursa, kao i za energijom koja se troši tokom proizvodnje novih proizvoda.
 3. Smanjenje emisija: Proizvodnja novih proizvoda obično generiše značajne emisije gasova sa efektom staklene bašte. Kupovinom polovnih proizvoda, doprinosimo smanjenju tih emisija.
 4. Finansijska ušteda: Polovni proizvodi često su znatno jeftiniji od novih, što pomaže potrošačima da štede novac.


Šta nudi Economy House?

Economy House nudi širok spektar polovnih proizvoda, uključujući:

 • Mušku i žensku garderobu: Od odeće za svakodnevnu upotrebu do dizajnerskih komada, Economy House ima bogatu ponudu odeće za sve ukuse i potrebe.
 • Markirane stvari: Pored odeće i obuće, možete pronaći i markirane torbe i tašne!
 • Aksesoari i kućna galanterija: Imamo i kućni tekstil, posteljine, peškire i slično!

Osim široke ponude proizvoda, Economy House se ističe i po svojoj posvećenosti kvalitetu. Svi proizvodi prolaze kroz stroge kontrole kako bi se garantovala njihova upotrebljivost i kvalitet.

Ekološki aspekt Economy House

Kupovinom polovnih proizvoda iz Economy House-a, kupci aktivno učestvuju u konceptu ponovne upotrebe, smanjujući potrebu za proizvodnjom novih proizvoda.

Economy House sprečava da hiljade odevnih predmeta, obuće i aksesoara završi na deponijama, smanjujući tako ekološki otisak. Economy House takođe inspiriše kupce da razmisle o svom načinu potrošnje i da izaberu održive alternative.

Mi nismo samo mesto gde možete pronaći izvanredne proizvode po povoljnim cenama, već i mesto gde možete aktivno doprineti ekološkoj održivosti.

Kupovina u Economy House-u ne samo da je ekološki prihvatljiva, već je i ispunjavajuće iskustvo jer se osećate kao deo pokreta koji radi na očuvanju planete za buduće generacije. Neka vaša sledeća kupovina bude korak ka održivijoj budućnosti – posetite Economy House!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *